Amerika ‘da yüksek lisans programları genellikle 2 yıl sürer. MBA ve marketing gibi 1 yıl süren master programları da mevcuttur.
Amerika’da yüksek öğrenim ücretli ve pekçok ülkede olduğu gibi yabancı öğrenciler için bu ücret daha da fazladır. Eğer ortalamanız (GPA) 4 üzerinden 3’ün üzerindeyse burs alma şansınız vardır. Burs şansı bölümden bölüme göre değişmektedir. MBA için burs kazanmak çok zorken mühendislik bölümlerinde burs şansı daha fazladır. Ancak burs kazanamasanız bile, okulda bir dönem geçirdikten sonra, ikinci dönem burs ve asistanlık başvurusunda bulunabilir, okul ücretinizi karşılayabilirsiniz.
Amerika’da master başvuru süreci oldukça uzun zaman alabilmektedir.Amerika’da üniversiteler Ağustos ayında eğitime başlamakta ve mayıs ayında eğitim dönemini kapatmaktadır. Her üniversitenin son başvuru tarihleri de farklıdır. Bazılarında Mayıs ayına kadar devam ederken, bazıları Ocak-Şubat aylarında sona ermektedir. Burslu başvurularının ise normal başvurulardan 1-2 ay önce yapılmasında fayda vardır.
Başvuru sürecinde öğrencilerin ilk yapması gerekenlerden biri TOEFL / IELTS sınavından iyi bir skor almaktır. Amerika’daki çoğu üniversite İngilizce sınav sonucuna ek olarak GRE- GMAT istemektedir. GMAT ‘i daha çok işletme, iktisat gibi bölümler için istenirken, GRE ise mühendislikler için istenmektedir.
Amerika’da üniversiteler değerlendirme yaparken hem sınav sonuçlarına hem de not ortalamasına bakılmaktadır. Yani ortalamanız istenenden düşükse bu açığı TOEFL ile kapatmanız mümkün. Ya da GRE puanınızı, ortalamanızla telafi edebilirsiniz. Puanlarınız çok iyi olmasa bile, eğer diğer belgelerinizle ve niyet mektubunuzda ne kadar istekli olduğunuzu kanıtlarsanız, kabul şansı da artacaktır.
Amerika’daki üniversiteler başvuru için genellikle 2,5-3 arası GPA yani not ortalaması isterler. Bu belgelere ek olarak profesörlerinizden ya da iş çevrenizden 3 adet referans mektubu da başvuruya eklenmelidir. Akademik olarak ün yapmış bir profesörün referans mektubu oldukça etkili olacaktır.
Statement of Purpose (SoP) ise niyet mektubunuzdur, yani neden o alanda ve o üniversitede öğrenim görmek istediğinizi açıklayan bir belge. Bu, en önemli belgelerden biridir.
Başvuru sürecinde ihtiyacanız olan bir başka belge ise banka mektubu, yani bankada bir yıllık okul ücreti, kitap, barınma ve diğer yaşam giderlerinizi karşılayabilecek kadar paranız olduğunu gösteren finansal belgedir. Bu evrak vize sürecinde de gerekecektir.
Transkript, diploma veya geçici mezuniyet belgesine ek olarak başvurunuzu onaylamaya yardımcı olacağını düşündüğünüz herhangi bir başka belge daha varsa mutlaka eklenmelidir.
Tüm belgeler tamamlandıktan sonra okulun başvuru formu da doldurulmalıdır.
Real Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, size her adımınızda yardımcı olacaktır.
Real Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile Amerika’daki tüm master başvurularınızı hızlı ve kolay bir şekilde yapabilir, vize işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde halledebilirsiniz.